Cuprins
- Ce este spondiloza?
- Simptome
- Cauze si factori de risc
- Diagnostic
- Tratament
- Concluzie
Ce este spondiloza?
Spondiloza cervicala este o degenerare a coloanei vertebrale care apare deseori la persoanele de peste 40 de ani, in special la cele sedentare si / sau supraponderale. Aceasta degenerare duce la modificari ale oaselor, discurilor intervertebrale si articulatiilor gatului, motiv pentru care apar rapid simptome si complicatii specifice.
Simptome
- Dureri de cap;
- Dureri de umeri si ceafa;
- Gat rigid;
- Ameteli;
- Pierderea echilibrului;
- Furnicaturi (parestezii) la nivelul bratelor;
- Scaderea fortei musculare la nivelul bratelor.
Cauze si factori de risc
- Inaintarea in varsta – acesta este principalul factor deoarece vertebrele, discurile si ligamentele se uzeaza si isi pierd rezistenta;
- Sedentarismul – lipsa exercitiilor fizice duce la dezechilibre musculare, marind presiunile pe coloana vertebrala si grabind astfel degenerarea ei;
- Cauze genetice
- Supraponderabilitatea sau obezitatea;
- Traumatismele repetate;
- Tipuri de munca care supun coloana vertebrala la diferite tensiuni (ridicare in mod constant de obiecte grele, sofatul pe distante lungi fara pauze, pozitia prelungita in fata calculatorului).
- Fumatul sau consumul excesiv de alcool
Diagnostic
Pentru un diagnostic corect, medicii recomanda urmatoarele analize:
- Examinare fizica
- RMN
- CT (Tomografie Computerizata)
Tratament
- Fizioterapie si kinetoterapie
Exercitiile fizice au rolul de a redobandi mobilitatea, reechilibra musculatura si reduce durerile la nivelul coloanei vetrebrale cervicale. Programele trebuie individualizate in functie de conditia si simptomele fiecaruia.
Masajul terapeutic contribuie semnificativ la reducerea simptomelor spondilozei cervicale prin relaxarea musculaturii cefei si a umerilor si imbunatatirea circulatiei sangelui. Totodata, masajul ajuta si la refacerea posturii si a aliniamentului corpului.
Fizioterapia are efect rapid si eficient in diminuarea simptomelor dureroase prin reducerea inflamatiei, stimularea activitatii musculare si a circulatiei sangvine.
- Tratamentul medicamentos (analgezicele, antiinflamatoarele si medicamente care favorizeaza relaxarea muschilor) – acestea reprezinta o varianta pe termen scurt.
- Interventii chirurgicale (in cazuri exceptionale)
Concluzie
Simptomele spondilozei cervicale pot fi extrem de incomode si va pot ingreuna activitatile zilnice. Incercati sa o preveniti pastrand o postura corecta, evitand eforturile excesive si avand un stil de viata sanatos.
La KinetoProf, va puteti trata de spondiloza cervicala prin kinetoterapie si fizioterapie intr-un mod placut si eficient.
Pentru programari, puteti da click direct aici.